شنبه, ۲۸ مرداد ۱۳۹۶

Health Information Technology (B.Sc)

رشته فناوری اطلاعات سلامت درباره چیست؟

رشته فناوری اطلاعات سلامت دوره ای بین رشته ایست که بر پايه علوم پزشکی، فناوری اطلاعات و مدیریت بنا شده است.

این رشته از چه زمانی مطرح شده است؟

مدتی است که رشته‌ی مدارک پزشکی از لیست رشته‌های علوم پزشکی در سطح لیسانس حدف شده و رشته فناوری اطلاعات سلامت با تغییرات اساسی نسبت به رشته مدارک پزشکی، جایگزین آن شده است.

این رشته برای چه کسانی مناسب است؟

این رشته برای دانشجویانی مناسب است که تمایل دارند در مراکز بهداشتی و درمانی، به فعالیت‌های فناوری اطلاعات بپردازند.

دستاوردهای این رشته چیست؟

دستاوردهای این رشته عبارتند از:

• ارتقای کیفیت خدمات بهداشتی درمانی از طریق فراهم سازی اطلاعات موردنیاز
  • کاهش خطاهای پزشکی ناشی از ضعف دسترسی به اطلاعات لازم
  • کاهش هزینه های بهداشتی درمانی
  • افزایش کارایی نظام اداری پزشکی و کاهش کاغذ بازی های اداری
  • گسترش دسترسی به خدمات بهداشتی درمانی با هزینه های مقرون به صرفه

چرا این رشته مهم است؟

با رشد همه جانبه فناوری های نوین، شاهد رشد نقش فناوری اطلاعات در درمان و تحقیقات پزشکی هستیم. این روزها بیماران با یک شماره پرونده می توانند به تمام اطلاعات پزشکی خود دست پیدا کنند. بیمار با استفاده از سیستم های اطلاعات سلامت در کمترین زمان بهترین خدمات را دریافت می کند، پزشک تمام وقت از هر جای دنیا که بخواهد به بیماران خود دسترسی دارد. پرونده الکترونیک سلامت می تواند اطلاعات بهداشتی، درمانی و سلامتی فرد را پیش از تولد و دوران جنینی تا پس از مرگ به صورت اطلاعات جامعی ذخیره سازی کرده و آن را در یک شبکه اختصاصی در دسترسی افراد مشخصی قرار دهد.

دانش آموختگان این رشته چه توانمندی هایی کسب می کنند؟

توانمندی های مدیریتی شامل: 1. تصدی و مدیریت بخش فناوری اطلاعات سلامت در بیمارستان‌ها و مراکز بهداشتی 2. اجرای استانداردهای پایش کیفیت سلامت (درستی، اعتبار و تایید داده ها) 3. طراحی و مهندسی مجدد فرایندهای مدیریت اطلاعات سلامت

توانمندی های اجرایی شامل:

• تحلیل کمی و کیفی اطلاعات سلامت برای نیازهای مختلف
  • ترجمه و تفسیر اطلاعات سلامت برای مصرف کنندگان و سایر ذینفعان و کاربران اطلاعات سلامت
  • کدگذاری اطلاعات پزشکی بیماران
  • کدگذاری مالی اطلاعات پزشکی (تعرفه خدمات تشخیصی و درمانی) و تعیین مغایرت‌ها
  • تحلیل شاخص‌های آمار بیمارستانی (مرگ و میر، بیماری، مالی و ...) و ارائه به مدیران مربوط و کاربران مجاز
  • تامین اطلاعات مورد نیاز به منظور بهره‌برداری‌های آموزشی، پژوهشی، خدماتی و آماری مرتبط به رشته‌های مختلف پزشکی

توانمندی های فنی شامل:

• طراحی و پیاده سازی سیستم های اطلاعات سلامت
  • طراحی نرم افزارها و اپلیکیشن های موبایلی حوزه سلامت
  • طراحی وب سایت های حوزه سلامت

توانمندی های پژوهشی شامل: انجام پژوهش‌های کاربردی در زمینه فناوری اطلاعات سلامت

بازار کار این رشته چگونه است؟

رشته فناوری اطلاعات سلامت رشته‌ای نوپا در ایران است و در مقطع کارشناسی از بازار کار نسبتاً خوبی برخوردار است. زمینه های شغلی این رشته عبارتند از:

• کارشناس / مدیر بخش فناوری / مدیریت اطلاعات سلامت مراکز بهداشتی درمانی
  • برنامه نویس نرم افزارهای حوزه سلامت (برنامه نویسی ویندوز / برنامه نویسی وب / برنامه نویسی اپلیکیشن های موبایلی)
  • کارشناس فنی / مدیر پایگاه داده های سلامت
  • کارشناس فنی / مدیر امنیت اطلاعات سلامت
  • طراح / مدیر وب سایت های حوزه سلامت
  • تحلیلگر نرم افزارهای حوزه سلامت
  • متصدی بخش پذیرش مراکز بهداشتی درمانی

مهم ترین دروس این رشته چیست؟

دروس پزشکی شامل: فیزیولوژی، آناتومی، عوامل بیماری زا و عفونی، بیماری شناسی اختصاصی، داروشناسی، اصطلاحات پزشکی

دروس مدیریت اطلاعات سلامت شامل: مدیریت اطلاعات سلامت، مدیریت اطلاعات سلامت در بحران، شاخص ها و تحلیل داده های بهداشتی، سیستم های رایج طبقه بندی بیماری ها و اقدامات پزشکی، سیستم های طبقه بندی تخصصی و نامگذاری بین المللی، کد گذاری مرگ و میرها، اپیدمیولوژی، آمار حیاتی، روش تحقیق.

دروس فناوری اطلاعات سلامت شامل: فناوری اطلاعات سلامت، مدیریت فناوری در حوزه سلامت، آشنایی با سیستم عامل و برنامه های کاربردی، ساختمان داده و برنامه نویسی کامپیوتر، شبکه کامپیوتر و امنیت سیستم ها، مدیریت منابع اطلاعاتی سلامت، کیفیت داده ها و سیستم اطلاعات سلامت، پرونده الکترونیک سلامت، انفورماتیک سلامت

دروس مدیریتی شامل: اصول مدیریت، اصول مدیریت فردی و محیط کار، مدیریت بخش فناوری اطلاعات سلامت، مبانی حسابداری و اقتصاد سلامت، بیمه و نظام های پرداخت در سلامت، آشنایی با ساختار و برنامه های نظام سلامت در ایران

دانش آموختگان این رشته، در مقطع کارشناسی ارشد چه رشته هایی می توانند ادامه تحصیل دهند؟

دانش آموختگان کارشناسی فناوری اطلاعات سلامت مجازند در این رشته ها در مقطع ارشد ادامه تحصیل دهند: فناوری اطلاعات سلامت، ارزیابی فناوری سلامت، انفورماتیک پزشکی، مهندسی پزشکی (بیوالکتریک)، مهندسی پزشکی (بیومتریال)، اپیدمیولوژی، اقتصاد بهداشت، کتابداری و اطلاع رسانی پزشکی، مدیریت خدمات بهداشتی درمانی، نانوتکنولوژی پزشکی، زیست فناوری پزشکی، رفاه اجتماعی، تاریخ علوم پزشکی