FA - EN

probiotic
به گزارش مفدا
وارستگان،  کارگاه آموزشی " چرا بدن شما به پروبیوتیک نیاز دارد؟ " در تاریخ 07/09/97 با تدریس پرنیان پزشکی مدیر گروه علوم تغذیه در وارستگان برگزار شد.
 کارگاه فوق با هدف آگاه سازی دانشجویان رشته علوم تغذیه نسبت به فرآورده های پروبیوتیک و  اثرات سلامتی بخش استفاده از این محصولات، برگزار شد.
  رئوس مطالبی که در این کارگاه تدریس شد:
  1. تعریف پروبیوتیک ها
  2. تاریخچه پیدایش پروبیوتیک ها
  3. اثرات مفید پروبیوتیک ها بر سلامت انسان
  4. معیارهای اساسی در گزینش پروبیوتیک ها
  5. انواع گونه های پروبیوتیک
  6. اثرات درمانی پروبیوتیک ها
  7. نقش پروبیوتیک ها در جلوگیری از عفونت
  8. نقش پروبیوتیک ها در تقویت سیستم ایمنی بدن
  9. نقش پروبیوتیک ها در درمان چاقی، سرطان، بیماری های کبدی
  10. انواع فرآورده های پروبیوتیک و میزان مصرف آنها
پروبیوتیک ها میکرو ارگانیسم‌های زنده‌ای هستند که مصرف کافی آنها سبب نمایان شدن اثرات سلامت بخش در بدن میزبان می‌شود. بر این اساس، باکتری‌های پروبیوتیک موجود در محصولات خوراکی، نه تنها باید دارای مشخصه‌های عملکردی و سودمند برای سلامتی انسان باشند بلکه از قابلیت ماندگاری در دستگاه گوارش هم برخوردار باشند. پروبیوتیک‌ها بر تعادل باکتری‌های مفید و مضر روده تأثیر می‌گذارد و این تعادل را به نفع افزایش جمعیت باکتری‌های مفید تغییر می‌دهند، در حقیقت پروبیوتیک‌ها از همین طریق اثرات سلامت بخش خود را در بدن انسان القا می‌کند.
از جمله اثرات مفیدی که پروبیوتیک ها بر سلامت انسان دارند عبارتند از:
  • حفظ و برقراری تعادل میکروفلور طبیعی روده
  • ممانعت از اتصال پاتوژن های روده ای به جداره روده و رشد آنها با تولید مواد ضدمیکروبی
  • تحریک سیستم ایمنی بدن و سرکوب التهاب
  • بهبود عملکرد دستگاه گوارش )درمان عدم تحمل لاکتوز، سندروم روده تحریک پذیر، اسهال(
  • کاهش کلسترول
  • فعالیت ضدسرطانی
  • کمک به جذب مواد معدنی )به خصوص کلسیم(
  • تولید برخی ویتامین ها نظیر ویتامین K و گروه
از نمونه های فرآورده های پروبیوتیک میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
فرآورده‌های لبنی حاوی باکتری پروبیوتیک: فرآورده‌های لبنی پروبیوتیک به ویژه ماست پروبیوتیک، رایج ترین مواد غذایی هستند که به عنوان محصولات پروبیوتیک مصرف می‌شوند.
فرآورده‌های غذایی غیر لبنی حاوی باکتری‌های پروبیوتیک: که از این گروه می‌توان به انواع شیرینی‌های پروبیوتیک اشاره کرد.
مکمل‌های غیر غذایی حاوی باکتری‌های پروبیوتیک: مکمل‌های رژیمی حاوی میلیاردها باکتری پروبیوتیک هستند که با تکنیک‌های مختلف به صورت انواع مکمل درآمده‌اند.