نام و کد درسمیکروبیولوژی مواد غذایی
تعداد واحد2 واحد (تئوری) + 1 واحد (عملی)
تعداد جلسات17 جلسه
پیش نیازمیکروبیولوژی عمومی و انگل شناسی
استاد درسدکتر پرنیان پزشکی
پست الکترونیک استاد pezeshkip [at] varastegan.ac.ir

اهداف درس

دانشجو باید پس از گذراندن این واحد قادر باشد میکرو ارگانیسم های مضر و مفید در مواد غذایی را در مراحل مختلف تولید ، فرآیند و مصرف غذایی بشناسد.

شرح درس:

به دلیل وجود میکرو ارگانیسم های مضر و مفید درمواد غذایی در مراحل مختلف تولید، فرآیند و مصرف غذایی شناختن این دسته از میکروارگانیسم ها حائز اهمیت است.

سرفصل های هر جلسه

جلسه اول: آشنایی با تاریخچه حضور و نقش میکروارگانیسم ها در مواد غذایی، عوامل موثر بر رشد و بقای میکروارگانیسم ها در غذا و بیماری های ناشی از مصرف غذای آلوده

اهمیت و  و نقش میکروارگانیسم ها در طبیعت و مواد غذایی را بشناسد. با بیماری های ناشی از مصرف غذای آلوده  اشنا شود و عوامل موثر بر رشد میکروبی را فرا گیرد.

جلسه دوم: رده بندی باکتری ها و تعیین جایگاه باکتری های مطرح در مواد غذایی

آشنایی با خانواده اینتروباکتریاسه ، جنس های آن و ویژگی های هر جنس، آشنایی باخصوصیات مفید و مضر جنس های خانواده اینتروباکتریاسه
با مهمترین باکتری های موجود در مواد غذایی و رده بندی آنها آشنا شود. جنس های کلی فرم ها را بشناسد و با خصوصیات آنها آشنا شود

جلسه سوم: آشنایی با خانواده اینتروباکتریاسه ، جنس های آن و ویژگی های هر جنس، آشنایی باخصوصیات مفید و مضر جنس های خانواده اینتروباکتریاسه

جنس های غیرکلی فرم را بشناسد و با خصوصیات آنها آشنا شود

جلسه چهارم: آشنایی با خانواده های سودوموناسه ، استوباکتریاسه ، جنس های آن و ویژگی های هر جنس

جنس های خانواده های سودوموناسه ، استوباکتریاسه ، را بشناسد و با خصوصیات آنها آشنا شود

جلسه پنجم: آشنایی با خانواده های هالوباکتریاسه ،ویبریوناسه ، کمپلوباکتریاسه ، جنس های آن و ویژگی های هر جنس

جنس های خانواده های هالوباکتریاسه، ویبریوناسه و کمپلوباکتریاسه را بشناسد و با خصوصیات آنها آشنا شود

جلسه ششم: آشنایی با خانواده های لاکتوباسیلاسه ، جنس های آن و ویژگی های هر جنس، آشنایی با کاربرد های مفید اسید لاکتیک باکتری ها در مواد غذایی

جنس های خانواده لاکتوباسیلاسه را بشناسد و با خصوصیات آنها آشنا شود

جلسه هفتم: آشنایی با خانواده های لیستریاسه ، استافیلوکوکاسه، پروپیونی باکتریاسه، جنس های آن و ویژگی های هر جنس

جنس های خانواده های لیستریاسه ، استافیلوکوکاسه و پروپیونی باکتریاسه را بشناسد و با خصوصیات آنها آشنا شود

جلسه هشتم: آشنایی با خانواده های بروسلاسه و باسیلاسه ، جنس های آن و ویژگی های هر جنس، بررسی انواع فساد غذایی ناشی از رشد باسیلوس ها

انواع بروسلاها و باسیلوس ها را بشناسد و با  خصوصیات آنها آشنا شود

جلسه نهم: آشنایی با خانواده های باسیلاسه ، جنس های آن و ویژگی های هر جنس، بررسی انواع فساد غذایی ناشی از رشد کلستریدیوم ها

کلستریدیوم ها را بشناسد و با  خصوصیات آنها آشنا شود

جلسه دهم: آشنایی با خانواده های کورینه باکتریاسه ، اکتینومایستاسه، کلامیدو باکتریاسه، کوکسیلاسه و بیفیدوباکتریاسه، جنس های آن و ویژگی های هر جنس

جنس های خانواده های کورینه باکتریاسه ، اکتینومایستاسه، کلامیدو باکتریاسه، کوکسیلاسه و بیفیدوباکتریاسه را بشناسد و با خصوصیات آنها آشنا شود

جلسه یازدهم: آشنایی با قارچ ها و ویژگی های آنها، بررسی فیزیولوژی قارچ ها، آشنایی با مورفولوژی قارچ ها، انواع تولید مثل در قارچ ها، طبقه بندی قارچ ها

ساختمان و فیزیولوژی انواع قارچ ها را بداند

جلسه دوازدهم: آشنایی با قارچ های مهم در مواد غذایی (خانواده موکوراسه، آسکومایست ها) و مخمرهای مهم در مواد غذایی

با قارچ های خانواده  موکوراسه، آسکومایست ها آشنا شود و ویژگی های آنها را بداند

جلسه سیزدهم: میان ترم

میان ترم

جلسه چهاردهم: آشنایی با قارچ های مهم در مواد غذایی (دیاترومایست ها، پنی سیلیوم و آسپرجیلوس ها)

با  دیاترومایست ها، پنی سیلیوم و آسپرجیلوس ها آشنا شود و ویژگی های آنها را بداند

جلسه پانزدهم: آشنایی با میکروبیولوژی میوه ها و سبزیجات – غلات – فراورده های تخمیری(شناخت میکروارگانیسم های آلوده کننده و کنترل بهداشتی آنها)

مهم ترین میکروارگانیسم های موجود در  میوه ها و سبزیجات – غلات – فراورده های تخمیری را بداند و با روش های پیشگیری از آلودگی میکروبی آنها آشنا شود

جلسه شانزدهم: آشنایی با میکروبیولوژی شیر و فراورده های لبنی- گوشت (شناخت میکروارگانیسم های آلوده کننده و کنترل بهداشتی آنها)

مهم ترین میکروارگانیسم های موجود در شیر و گوشت را بداند و با روش های پیشگیری از آلودگی میکروبی آنها آشنا شود

جلسه هفدهم: آشنایی با میکروبیولوژی آبزیان و طیور- تخم مرغ - کنسرو (شناخت میکروارگانیسم های آلوده کننده و کنترل بهداشتی آنها)

مهم ترین میکروارگانیسم های موجود در میکروبیولوژی آبزیان و طیور- تخم مرغ – کنسرو را بداند و با روش های پیشگیری از آلودگی میکروبی آنها آشنا شود

منابع

• اطلس میکروبیولوژی مواد غذایی تألیف دکتر سید علی مرتضوی و همکاران
• میکروبیولوژی مواد غذایی فریزر ترجمه دکتر سید علی مرتضوی و همکاران
• میکروبیولوژی مواد غذایی آدامز ترجمه دکتر سید علی مرتضوی و همکاران
• میکروبیولوژی غذایی مدرن (جی 2000)ترجمه دکتر سید علی مرتضوی و همکاران
• میکروبیولوژی مواد غذایی تألیف دکتر محمد ملکی
• Food Microbiology, Frazier, W. C.,1988
• Food Microbiology, Martin R. Adams and Maurice O. Moss.2008
• Modern Food Microbiology, James M.Jay et al.2000
• Basic Food Microbiology, George J. Banwart.1979
• Essentials of Food Microbiology, J. H. Garbutt.199

امکان ارسال دیدگاه وجود ندارد!