اهداف درس
آشنایی با ملزومات آزمایشگاه های میکروبی و کلیه تکنیک های کشت، رنگ آمیزی و شناسایی میکروارگانیسم ها
شرح درس:
دانشجو در پایان ملزومات آزمایشگاه های میکروبی، کار با میکروسکوپ و انواع روش های عملی شناسایی میکروارگانیسم ها را خواهد آموخت.
سرفصل های هر جلسه
جلسه اول: مقدمه و آشنایی با مقررات و تجهیزات آزمایشگاه
در پایان این جلسه از دانشجو انتظار میرود:
مقررات و الزامات ایمنی آزمایشگاه میکروبیولوزی را بداند.
تجهیزات آزمایشگاه میکروبیولوزی و کاربرد آنها را بداند
جلسه دوم: آشنایی با میکروسکوپ و کاربرد آن
انواع میکروسکوپ و کاربرد آنها را بشناسد
جلسه سوم: آشنایی با انواع محیط کشت و روش تهیه آنها
انواع محیط کشت و روش تهیه آنها را بداند
جلسه چهارم: آشنایی با انواع تکنیک های کشت
انواع تکنیک های کشت و کاربرد هر کدام را بداند
جلسه پنجم: شمارش کلی میکروبی و آشنایی با تکنیک رقیق سازی
انواع محلول های رقیق سازی و تکنیک رقت سازی را بشتاسد و کاربرد آن را بداند
جلسه ششم: رنگ آمیزی ساده باکتری ها
هدف از رنگ امیزی ساده باکتری ها را بداند.
چگونگی رنگ امیزی ساده باکتری ها و کاربرد آن را بیاموزد
جلسه هفتم: رنگ آمیزی گرم
هدف از رنگ امیزی گرم در باکتری ها را بداند.
چگونگی رنگ امیزی گرم باکتری ها و کاربرد آن را بیاموزد
جلسه هشتم: رنگ آمیزی منفی و کپسول باکتری ها
هدف از رنگ امیزی منفی باکتری ها را بداند.
چگونگی رنگ امیزی کپسول در باکتری ها را بیاموزد
جلسه نهم: رنگ آمیزی اسپور باکتریایی
چگونگی رنگ امیزی اسپور در باکتری ها را بیاموزد
جلسه دهم: رنگ آمیزی قارچ ها
چگونگی رنگ امیزی کپک ها را بیاموزد
جلسه یازدهم: تست آنتی بیوگرام
اساس تیت آنتی بیوگرام را بداند.
تکنیک تست آنتی بیوگرام و تفسیر آن را بیاموزد
جلسه دوازدهم: امتحان کتبی
روش قهوه ای شدن کاراملیزاسیون در مواد غذایی را بشناسد و عوامل موثر بر آن را بداند
منابع
• کریم ،گیتی (1382). آزمونهای میکربی مواد غذایی. چاپ چهارم، انتشارات دانشگاه تهران
• نادری نسب ف محبوبه، راشد، طاهره و ناظم، محمد (1375). باکتریشناسی آزمایشگاهی. چاپ دوم، انتشارات دانشگاه امام رضا (ع).
• Harrigan , W.F. (1998): Laboratory Methods in Food Microbiology. 3rd edition. Academic press , London