مشاوره برای همه
علی رغم اینکه سالانه تعداد زیادی از افراد به دنبال کمک یک متخصص سلامت روان می روند اما هنوز خیلی از افراد فکر می کنند مشاوره رفتن برای «افراد مشکل دار» و «بیماران روانشناختی» است.
فواید درمان از «دوران بحران» فراتر رفته و این روزها ماجرا «چطوری از افسردگی خلاص شوم» نیست بلکه افراد برای این به مشاور مراجعه می کنند تا بفهمند چطور شادتر یا مفیدتر و موفق تر باشند. به دلیل که لازمه رسیدن به پتانسیل کامل به دست آوردن خودآگاهی زیاد و خود کنترلی است که اگر واقع بین باشیم خیلی هم کار آسانی نخواهد بود. و اتفاقا بهتر است وقتی که دست به این کار میزنید خیلی اوضاع بهم ریخته نباشد.
بعلاوه وقتی یه مشکلی تو زندگی تان هست که باعث ناراحتی شده هرچه زودتر به آن رسیدگی کنید بهتر خواهد بود. مشکلات بی اهمیت و پیش پا افتاده به مرور زمان باعث می شوند تا یک روز حسابی زمین بخورید. هرچقدر زودتر به رواندرمانگر مراجعه و درون نگری کنید در طولانی مدت حال بهتری خواهید داشت.
در این گفتار به پرسش هایی پاسخ میدهیم که افراد غالبا برای رفتن به مشاوره با آنها درگیر هستند.
1- بجای روانشناس با دوستانم حرف بزنم؟
آیا دوستان صمیمی شما توجه 100 درصد شان را به شما اختصاص میدهند ؟ آیا آنها بدون هیچ سوگیری به حرفات گوش میکنند؟ احتمالا نه.
اگر حتی یک دلیل لازم باشد ک به یک آدم حرفه ای مراجعه کنی ،حتما همین است فایده ی دیدن یک روانشناس حرفه ای این است که انها دقیقا شغلشان قضاوت نکردن آدم هاست تا تو را به سمت اون چیزی راهنمایی کنند که برایت بهترینه .
2- اگر مردم فکر کنند من دیونه ام چه ؟
احتمالش هست، اما همه آدمها به یک شکل واکنش نشون نمی دهند.
اگر کسی بهت در مورد روانشناس رفتن سخت میگیره بهتره بگی: من دارم تلاش میکنم که به یه جای شادتر تو زندگیم برسم و امیدوارم تو هم توی این راه بهم کمک کنی» اگه بهت اهمیت بدن احتمالا بیخیال گیر دادن های بعدی خواهند شد. اما خب قانونی هم وجود ندارد که در همه دنیا جار بزنید که مشاوره می گیرید، به آدم های قضاوت گر بگو میرم به یک جلسه چون واقعا هم یک جلسه است.
تصمیمت هر چی که بود یادت باشد آدمهایی که اینقدر مصرانه در مقابل روانشناس رفتن تو مقاومت می کنند می ترسند؛ اگر تو مشاوره میگیری یعنی انها هم حتما باید این کار را بکنند. یا اگر تو بری مشاوره احتمالا جوری تغییر کنی که دیگه نخواهی رابطه ات رو با آن آدم ها حفظ کنی. اگرچه این موضوع تقریبا اتفاق میافتد. بهرحال هر تغییراتی که در حین جلسات مشاوره ات اتفاق میافتد احتمالا قبل از مشاور هم در شرف رخ دادن بوده است و مشاوره فقط اجازه داده با این موضوع آسان تر پدیدار شود
اگر بیش از حد تغییر کنم چه ؟
درحالیکه مشاوره چشمانتان را باز می کند اما هرگز مشکلی که وجود نداشته را بوجود نمیاورد. اگر بصورت منطقی تصمیم بگیری که تو جای درستی از نظر رابطه عاطفی یا کار قرار نداری، بهت تبریک میگم چیزی که این همه مدت باعث ناراحتی و اذیت شده را کشف کردی و با مشخص کردن ریشه های نگرانی هات به یه زندگی شاد نزدیک تر میشوی.
حتی ممکن است بفهمید که همه چیز آرام است و با تشکر از روان درمانی حالا می تونی با این موضوع کنار بیاید. در واقع خیلی از مراجعین در موقعیت خوبی بسر می برند وقتی نگرانی تمام وجودشان را فرا گرفته اندف واین همه دل نگرانی شما را از توجه به اکنون دور میکند و باعث میشود تا از چیزی که دارید لذت نبرید.
3- چه مدل درمانی برای من مناسب است ؟
متداول ترین انواع درمان رفتار درمانی شناختی، روانکاوی، خانواده درمانی و گروه درمانی هستند اما بهرحال مشکل شما از هر نوعی که باشه یه مدل درمانی مناسب حتما براش وجود خواهد داشت پس نگران نباش و کمک بگیر
4- روان درمانی باعث میشه خوشحال و خندان بشم؟
احتمالا، اما نتیجه ی نهایی که باید دنبالش باشید این نیست. درمان قرار نیست همه غم و غصه، خشم و ناراحتی و سرخوردگی های شما را غیب کند.
اینجاست که رواندرمانی وارد می شود و کمک می کند تا این احساسات را بپذیری، در زندگی با آنها سر کنی و کم کم به خود آگاهی برسی. نتیجه اش چی میشود؟ به یک پارچگی می رسی و تصمیماتی میگیری که بیشتر از همه برای خودت معنا و مفهومش قابل درک است. بجای خوشحالی همیشگی مشاوره رفتن به شما کمک میکند تا راه خودتان را با اطمینان در زندگی پیدا کنید.
کلام آخر :
مشاوره فقط برای لحظه هایی که اوضاع خیلی خراب شده نیست بلکه میتواند در پیدا کردن اهداف، نیازهای واقعی برای رسیدن به شکوفایی بهت کمک کنه، تا بهتر احساساتت را درک کنی، به انها احترام بگذاری و ارتباط برقرار کنی .
جالب است که وقتی درگیر موانع بزرگتر و تیره تر نیستید خیلی راحت تر به اهدافت دست پیدا میکنی. پس یک بار هم که شده مشاوره را امتحان کن حتی اگر همه چیز تقریبا خوب پیش میرود.
شاید در آینده از خودت بخاطر این قدمت تشکر کردی!