انتخاب رشته فناوری اطلاعات سلامت
رشته فناوری اطلاعات سلامت همان رشته ضبط آمار و مدارک پزشکی سابق در مقطع کاردانی و همان رشته مدارک پزشکی سابق در مقطع لیسانس است که امروزه بنام رشته فناوری اطلاعات سلامت تغییر نام پیدا کرده است و از طریق کنکور سراسری و همانند سایر رشته های پیراپزشکی دانشجو می پذیرد.برای انتخاب رشته فناوری اطلاعات سلامت ضروری است که با این رشته آشنا شوید بنابراین توصیه میکنیم خواندن این مطلب را از دست ندهید
رتبه قبولی در رشته فناوری اطلاعات سلامت:
رتبه قبولی این رشته در کنکور سراسری بین رتبه 10000 تا 20000 در بین دانشجویان ورودی منطقه1 مشاهده شده و بستگی به علاقه و شناخت فرد از این رشته دارد که آن را انتخاب کند.
رشته | سهمیه | پایین ترین رتبه | بالاترین رتبه |
فناوری اطلاعات سلامت | منطقه 1 | 11142 | 19326 |
منطقه 2 | 30157 | 42137 | |
منطقه 3 | 20291 | 33081 | |
سهمیه شاهد | 5784 | 6233 | |
جانبازی ایثارگری(5 درصد) | 4428 | 15847 |
دانشگاه های دارای رشته فناوری اطلاعات سلامت:
اکثر دانشگاه های بزرگ کشور مثل تهران، شهید بهشتی، علوم پزشکی ایران، مشهد، کاشان، تبریز، بندرعباس، اصفهان و حتی دانشگاه های کوچکتر مثل فردوس، تربت حیدریه، علوم پزشکی ارتش و سمنان هر کدام متناسب با توانمندی های خود یکی از مقاطع کارشناسی، کارشناسی ارشد و یا دکترای تخصصی این رشته را راه اندازی کرده اند.
چگونگی ادامه تحصیل رشته فناوری اطلاعات سلامت در مقاطع بالاتر:
ادامه تحصیل در این رشته از مقطع کارشناسی تا دکتری به صورت ناپیوسته در ایران امکان پذیر است و امکان ادامه تحصیل در رشته های پسا دکتری آن برای اعضای هیات علمی به شرط اخذ پذیرش از دانشگاه های خارج از کشور به صورت بورسیه مقدور است.
تفاوت فناوری اطلاعات سلامت با مدارک پزشکی:
تفاوت فناوری اطلاعات سلامت با مدارک پزشکی در این است که مدارک پزشکی بر مدیریت داده های بیمار در سیستم های دستی و اخیرا در استفاده از کامپیوتر تاکید دارد ولی در رویکرد جدید آن یعنی فناوری اطلاعات سلامت دروس ارائه شده خصوصا در سرفصل جدید بر استفاده از فناوری اطلاعات و سیستم های اطلاعات بیمارستانی تاکید شده است.
دروس اختصاصی رشته فناوری اطلاعات سلامت در واحد های درسی دانشگاه:
دروس عمومی: 24 واحد
دروس پایه: 21 واحد
دروس تخصصی: 69 واحد
کارآموزی و کارآموزی در عرصه: 16 واحد
جمع واحد: 130 واحد
دروس اختصاصی عبارتند از:
اصطلاحات پزشکی 1 و 2 بیماری شناسی 1 و2 و 3 آمار حیاتی استنباطی زبان اختصاصی HIT زبان اختصاصی HIM برنامه نویسی مقدماتی ساختمان داده ها برنامه نویسی پیشرفته آزمایشگاه برنامه نویسی مقدماتی آزمایشگاه برنامه نویسی پیشرفته مدیریت سیستمهای اطلاعات سلامت پروژه تحقیق |
نحوه نظارت و بازرسی از مراکز درمانی شاخص ها و تحلیل داده های سلامت مبانی حسابداری و اقتصاد سلامت مدیریت بهبود عملکرد در مراکز بهداشتی درمانی رسیدگی و محاسبه اسناد بیمه بیمارستانی کدگذاری مرگ و میر آشنایی با برنامه های کاربردی شبکه های کامپیوتری سیستم های اطلاعات سلامت کاربرد سیستم های اطلاعات سلامت آزمایشگاه تحلیل و نمایش داده های سلامت اقدامات جراحی، خدمات تشخیصی، درمانی و ملزومات مصرفی پزشکی |
رسیدگی و محاسبه اسناد بیمه سرپایی و پاراکلینیک مدیریت اطلاعات سلامت 1 و 2 کدگذاری بیماری ها 1 و 2و 3 کدگذاری اقدامات پزشکی طبقه بندی های بین المللی تخصصی آزمایشگاه برنامه های کاربردی آزمایشگاه شبکه های کامپیوتری پایگاه داده ها آزمایشگاه پایگاه داده ها آزمایشگاه کاربرد سیستم های اطلاعات سلامت تحلیل و نمایش داده های سلامت |
بازار کار فناوری اطلاعات سلامت در ایران:
به دلیل قابلیت ها و ارزش افزوده ای که فناوری اطلاعات سلامت برای سایر رشته های پزشکی دارد و همچنین نقش بسیار مهم آن در اطلاع رسانی از سوابق درمانی بیمار و ارائه آمارهای مدیریتی برای مدیریت بیمارستان ها روز به روز نیاز به خدمات این رشته از طرف مدیران و تیم های تخصصی درمانی افزایش یافته و جایگاه آن را نزد تیم مدیریت، محققین و مدرسین علوم پزشکی در دانشگاه های علوم پزشکی پررنگ تر کرده است و از آن به عنوان یک رشته مکمل سایر رشته های پزشکی یاد می شود و دلیل جهش فزاینده مقاطع تحصیلی آن در کمتر از چند سال از کاردانی به دکتری همین امر بوده است.
خدمات چشمگیر کارشناسان این رشته به محققین، مدیران، پزشکان و… باعث ارتقای جایگاه سازمانی آن در مراکز درمانی شده است و امروزه می بینیم که کارشناسان این رشته، سمت هایی همچون مدیریت بیمارستان، کارشناس فناوری اطلاعات سلامت در بخش های درمانی، کارشناس IT ، کارشناس تحقیقات بیمارستانی و مدیریت بخش فناوری اطلاعات سلامت را بر عهده دارند.
جایگاه شغلی در حال حاضر رشته فناوری اطلاعات سلامت:
جایگاه شغلی کارشناس فناوری اطلاعات سلامت در چارت سازمانی بیمارستان ها و مراکز درمانی تعریف شده و روشن است و هرچه ارزش دسترسی به اطلاعات و سوابق درمانی بیمار بیشتر از طرف سایر تخصص های پزشکی مطرح می شود باعث ارتقای جایگاه و منزلت سازمانی این رشته خواهد شد.
با توسعه استفاده از تکنولوژی فناوری اطلاعات در بخش های بیمارستانی و ورود ربات ها در بیمارستان های فردا به دلیل توانایی و کارآیی کارشناسان فناوری اطلاعات سلامت در این امر موجب ارتقاء نقش آن ها در امر استفاده از IT و سیستم های اطلاعاتی خواهد شد و آینده شغلی بهتری را برای آنها رقم خواهد زد.
درآمد کارشناس فناوری اطلاعات سلامت:
از نظر میزان درآمد ماهیانه فاکتورهای حقوقی یک کارشناس فناوری اطلاعات سلامت با بقیه کارشناسان رشته های پیراپزشکی از جمله پرستاری، علوم آزمایشگاهی و تغذیه تفاوتی ندارد و چارچوب حکم حقوقی آن ها یکسان است. کارشناسان فناوری اطلاعات سلامت چنانچه تمایل و انگیزه بیشتری در مباحث IT داشته باشند، می توانند در طراحی سیستم های اطلاعات بیمارستانی و مراکز درمانی، طراحی سایت های کامپیوتری، سیستم های اطلاعات بیماران سرپایی، کارهای گرافیکی و همکاری با سایت های فریلنسرینگ همکاری کنند و علاوه بر کار و مسئولیت بیمارستانی در زمینه های مذکور بازار کار و درآمد زایی خوبی را برای خودشان ایجاد کنند.
تفاوت فناوری اطلاعات سلامت و انفورماتیک پزشکی:
با وجود انقلاب اطلاعات در پزشکی، همچنان سیستم های مراقبت بهداشتی در درک تکنولوژی اطلاعات، بهره برداری از آن برای فعالیت های استراتژیک و عملیاتی و یکپارچه کردن موثر آن با محیط کار به کندی پیش می روند. دسترسی یکپارچه به اطلاعات بالینی، گذار به فراتر از پرونده کاغذی، ارائه روش های کاراتر در اخذ تصمیمات منطقی در مراقبت بهداشتی، تلاش در جهت کاهش خطاهای پزشکی و ایجاد روش های مدرن آموزش پزشکی با وجود چالش هایی همچون عدم قطعیت در داده های پزشکی، توجه به محرمانگی و امنیت اطلاعات، سختی ورود داده ها، تعامل سیستم های مراقبت بهداشتی و توسعه و بکارگیری استانداردهای مختلف اطلاعات بالینی؛ تلاش برای پرورش نیروی انسانی متبحر و متخصص در رشته انفورماتیک پزشکی و مدیریت اطلاعات سلامت را در نیم قرن گذشته اجتناب ناپذیر نموده است.
رشته انفورماتیک پزشکی به عنوان زیر شاخه انفورماتیک سلامت مبتنی بر مطالعه ساختارهای اطلاعاتی-دانشی و طراحی و اجرای فناوری به منظور استفاده از اطلاعات و برقراری ارتباط، رشد چشمگیری در دهه های اخیر در جهان داشته است. در این رشته، فناوری اطلاعات و نه الزاما استفاده از منابع الکترونیکی می بایست به توسعه منابع اطلاعاتی موثر و آگاهی بخش کمک نماید تا به افزایش دانش سودمند منجر شود. انفورماتیک سلامت در دیکشنری فناوری اطلاعات سلامت به این صورت تعریف شده است:
“بازشناسی، بازنمایی، جمع آوری، سازماندهی، تغییر شکل، ارزیابی و کنترل اطلاعات در زمینه های مختلف سلامت”
مفهوم سلامت در همه جا به عنوان شعار سازمان بهداشت جهانی به معنی ارائه مراقبت بهداشتی ایمن و با کیفیت بالا به شهروندان در هر جا و هر زمان می باشد. هدف حفظ سلامت و تندرستی همه جامعه است. تصور کنید فناوری دیجیتالی و سیار پزشکی بتواند به هنگام نیاز، همکاری بین ارائه دهندگان خدمات بهداشتی را با کیفیت مطلوب برقرار نماید، محیطی که دسترسی به پرونده های پزشکی هوشمند شخصی سازی شده را به آسانی میسر نماید، دسترسی بیماران را به دانش پزشکی مورد نیاز خود تسهیل کند، امکان بکارگیری و استفاده از آخرین تکنولوژی های ارتباطی و اطلاعاتی در تجهیزات پزشکی و سلامت وجود داشته باشد، بکارگیری حسگرهای زیستی پوشیدنی که جهت پایش عملکرد بیولوژیکی بدن بکار رود و استفاده از فناوری نانو در مراقبت بهداشتی با ایمنی و سهولت امکان پذیر گردد. خانه های الکترونیکی هوشمند، بیمارستان های هوشمند و شهر هوشمندی را تصور کنید که بتوانند دسترسی آسان و کم هزینه و آرامش بخش شهروندان را به ابعاد مختلف خدمات بهداشتی به همراه داشته باشد. چنین محیطی رویای پزشکی آینده بسیاری از کشورهای جهان بوده است که بخشی از آن در برخی از این کشورها هم اکنون به ثمر نشسته است.
با توصیف فوق از انفورماتیک پزشکی و انفورماتیک سلامت در راستای سلامت همه در همه جا، پرورش متخصصین فناوری اطلاعات سلامت که بتوانند با شناخت دقیق چالش های نظام سلامت کشور، فناوری های موجود و بکارگیری و ارزیابی دقیق راه حل های علمی برای رسیدن به بهترین نتیجه، تلاش نمایند، یکی از اهداف مهم وزارت بهداشت در هر کشوری و بخصوص ایران عزیزمان است. دانشجویان فناوری اطلاعات سلامت و دانشجویان انفورماتیک پزشکی با نگاه به آینده باید تلاش کنند که راهکارهای بکر و سودمند و آزمون شده را کشف و با هدف کارآفرینی در این حوزه قدم بردارند.
اما تفاوت هایی که بین رشته های مختلف انفورماتیک پزشکی و مدیریت اطلاعات سلامت محسوس است را به طور کلی می توان بدین گونه تفسیر کرد، انفورماتیک پزشکی، فناوری های جمع آوری اطلاعات جهت فرایند مراقبت از بیمار و تصمیم گیری را توصیف می کند و به استفاده از فناوری تاکید دارد. لذا ارتباط متخصص این رشته با مهندسین علوم کامپیوتر مثل هوش مصنوعی و داده کاوی، علوم شناختی، ریاضی و آمار، برق و الکترونیک و مکانیک از طرفی و ارتباط با متخصصین ارائه دهنده خدمات بهداشتی جزء لاینفک پروژه های اجرایی این رشته است، درحالی که در مدیریت اطلاعات سلامت تمرکز بر روی خود داده ها است و فناوری به عنوان یک وسیله و کمک استفاده می شود. با این وجود مدیران اطلاعات سلامت و انفورماتیک پزشکی باید اطلاعات کامل و جامع در مورد رسانه های تولید، ذخیره و بازیابی (خواه کاغذی یا الکترونیکی) داشته باشند. امنیت، حفاظت، الزامات قانونی و اخلاقی داده ها نیز در رشته مدیریت اطلاعات سلامت نقش پر رنگ تری ایفا می کند.