اهداف درس
انتظار می رود در پایان این دوره دانشجویان با تغییرات مولکولی و سرنوشت مواد غذایی ورودی به بدن و کاربرد آنها در حالت تندرستی و بیماری و همچنین مسیرهای متابولیسمی مواد گوناگون در بدن آشنا شوند.
شرح درس:
از آنجایی که رشته تغذیه در گسترش دانش پزشکی و بهداشت نقش بی بدیلی دارد، لذا فراگیری بیوشیمی متابولیسم در ایجاد دیدگاه مولکولی و شناسایی دگرگونیهای مواد گوناگون و کاربرد آنها نقش بسیار مهمی در فراگیری رشته تغذیه دارد .
سرفصل های هر جلسه
جلسه اول: هدف کلی از این دوره، اهداف یادگیری و مقدمه ای بر بیوشیمی متابولیسم
مفهوم، کاربرد و ضرورت این شاخه از علم را بداند
جلسه دوم: مقدمه ای بر قندها و مسیر هضم و جذب کربوهیدراتها
راههای هضم غذا را بداند
مسیرهای تجزیه و جذب غذا را شرح هد
جلسه سوم: مصرف کربوهیدراتها – گلیکولیز و چرخه اسید سیتریک
مسیر گلیکولیز را بداند
چرخه اسید سیتریک را شرح دهد.
جلسه چهارم: متابولیسم گلیکوژن،بیماریهای ذخیره گلیکوژن
سنتز گلیکوژن را شرح دهد
بیماریهای ذخیره گلیکوژن را بتواند توضیح دهد
جلسه پنجم: گلوکونئوژنز، متابولیسم گالاکتوز ، مسیر پنتوزفسفات
هدف از گلوکونئوژنز را بداند
متابولیسم گالاکتوز را توضیح دهد
هدف از پنتوز فسفات را بتواند توضیح دهد
جلسه ششم: متابولیسم قند خون، هیپرگلایسمی،دیابت، ،هیپوگلایسمی،گالاکتوزوریا، فروکتوزوریا
دیابت را بشناسد و انواع توضیح دهد
گالاکتوزوریا و فروکتوزوریا را شرح دهد
جلسه هفتم: پرسش و پاسخ مبحث کربوهیدراتها
پرسش و پاسخ مبحث کربوهیدراتها
جلسه هشتم: شناسایی لیپیدها و انواع آنها، نامگذاری آنها و شناسایی تغذیه ای
بتواند لیپیدها را بشناسد و آنها را نامگذاری کند
انواع لیپیدها را یشناسد
جلسه نهم: شناسایی اسیدهای چرب ،سوخت و ساخت آنها
مسیر سنتز اسیدهای چرب را شناسایی نماید و مسیر تااکسیداسیون را توضیح دهد
جلسه دهم: بیوسنتزاجسام کتونی، کلسترول و نمکهای صفراوی
اجسام کتونی را یشناسد و انواع آنها را توضیح دهد
مسیر سنتز کلسترول را بشناسد و مسیر سنتز نمکهای صفراوی را توضیح دهد
جلسه یازدهم: شناسایی و ساخت لیپوپروتئینها و ایکوزانوئیدها
انواع لیپوپروتئینها را یشناسد و مضرات و فوائد آنها را درک نماید
جلسه دوازدهم: متابولیسم لیپوپروتئینها LDL,HDL,IDL,VLDL,Chy
شناسایی و کاربرد بالینی انواع لیپوپروتئینها را ذکر نماید
جلسه سیزدهم: پرسش و پاسخ مبحث لیپیدها
پرسش و پاسخ مبحث لیپیدها
جلسه چهاردهم: اسیدهای آمینه، شناسایی و کاربرد آنها در پزشکی
انواع اسیدهای آمینه و کاربرد تغدیه ای آنها را بداند
جلسه پانزدهم: پروتئینها، ساختارها و انواع آنها، شناسایی و کاربرد آنها در پزشکی
انواع پروتئینها و کاربرد تغدیه ای آنها را بداند
جلسه شانزدهم: پروتئینهای بدن و ارزیابی کلینیکی آنها در سرم
بتواند پروتئین مارکرهای سرمی تغذیه ای را شرح دهد
جلسه هفدهم: تجزیه و تخریب پروتئینها – چرخه اوره
چرخه اوره را فراگرفته و شرح دهد
جلسه هجدهم: آنزیمها در مسیرهای متابولیک
کنتیک آنزیمی را شرح دهد
جلسه نوزدهم: آنزیم شناسی بالینی(کبد-قلب-کلیه-عضله و گوارشی)
انواع آنزیم مارکرهای سرمی را شرح داده و بیماریهای مرتیط با آنها را بداند
جلسه بیستم: پرسش و پاسخ مبحث پروتئینها- آنزیمها
پرسش و پاسخ مبحث پروتئینها- آنزیمها
جلسه بیست و یکم: بیوانرژتیک، اکسیداسیون و فسفریلاسیون اکسیداتیو- سوخت و ساز بینابینی
مسیرهای متابولسیم نهایی کربوهیدرات- اسیدآمینه و چربیها را بداند
جلسه بیست و دوم: شناسایی نوکلئوتیدها و اسیدهای نوکلئیک
انواع اسیدهای نوکلئیک را شناخته و کاربرد بالینی آنها را توضیح دهد
جلسه بیست و سوم: همانندسازی
همانند سازی را شناخته و کاربرد آنرا توضیح دهند
جلسه بیست و چهارم: رونویسی
رونویسی و مسیر تولید پروتئین را شناخته و کاربرد آنرا توضیح دهند
جلسه بیست و پنجم: پروتئین سازی
پروتئین سازی را فراگرفته و انواع مسیرها و اشکال پروتینها و کاربرد بالینی آنها را شرح دهد