اهداف درس
آشنایی با روش های تولید قند و شکر از چغندر قند و نیشکر
شرح درس:
دانشجو باید پس از گذراندن این واحد قادر باشد مواد متشکله در چغندر قند و نیشکر را بشناسد و با روش های تولید قند و شکر و فراورده های جانبی آن آشنا باشد.
سرفصل های هر جلسه
جلسه اول: تاریخچه تولید قند از چغندر و نیشکر در ایران و جهان
تاریخچه تولید قند از چغندر و نیشکر در ایران و جهان را بداند
جلسه دوم: گیاه شناسی چغندر قند و ترکیبات موجود در آنها
گیاه شناسی چغندر قند و ترکیبات موجود در آنها را بداند
جلسه سوم: گندم : گیاه شناسی نیشکر و ترکیبات موجود در آنها
گیاه شناسی نیشکر و ترکیبات موجود در آنها را بداند
جلسه چهارم: عیار سنجی و کنترل کیفیت چغندر قند- سیلو و نگهداری چغندر قند
معیارهای کیفت قند و نحوه محاسبه عیار قند را بداند
با اصول سیلوکردن چغندر آشنا شود
جلسه پنجم: آماده سازی چغندر قند برای فرایند قند گیری
روش های آماده سازی چغندر قند برای فرایند قند گیری را بداند
جلسه ششم: استخراج قند از خلال
پارامترهای موثر در قندگیری از خلال و نحوه تولید شربت خام را بداند انواع دیفوزر ها را بشناسد
جلسه هفتم: تصفیه شربت خام
اهداف کلی و روش های تصفیه شربت خام را بشناسد
جلسه هشتم: تصفیه شربت خام
اثر آهک بر ترکیبات شربت خام و روش های آهک خوری را بداند
جلسه نهم: تصفیه شربت خام
روش های کربناتاسیون و اهداف آن را بداند
جلسه دهم: تغلیظ شربت
علت اواپراسیون قند را بداند و با انواع اواپراتورها آشنا باشد
جلسه یازدهم: کریستالیزاسیون
اهداف کریستالیزاسیون یا تبلور را بداند و با انواع روش های طباخی (پخت) اشنا باشد.
جلسه دوازدهم: خشک کردن و نگهداری شکر
انواع خشک کن های شکر را بشناسد و با اهداف هر یک آشنا باشد
جلسه سیزدهم: قندسازی
روش های تولید قند کله و حبه را بداند.
جلسه چهاردهم: ضایعات قندی در صنعت تولید شکر
ملاس و سایر ضایعات قندی صنایع تولید شکر را بشناسد و راه های کاهش یا استفاده مطلوب از آن را بداند
جلسه پانزدهم: محاسبات فنی در کارخانه های تولید شکر
برخی محاسبات فنی جهت افزایش راندمان تولید شکر را بداند.
جلسه شانزدهم: ذرت : تولید شکر از نیشکر
با روش تولید شکر از نیشکر و تفاوت های آن با چغندر آشنا باشد.
منابع
• اصول صنایع تولید شکر، غلامرضا مصباحی ، نشر علم کشاورزی ایران
• تکنولوژی چغندر قند، مسعود فلاحی، رضا شیخ الاسلامی، محمدباقر باقرزاده(ترجمه)، انتشارات سنبله
• تکنولوژی قند، اسماعیل زاده کناری ، نشر علم کشاورزی ایران
• Sugar Technology Beet and Cane Sugar Manufacture.P.W. van der Poel, H. Schiweck, T. Schwartz. Verlag Dr Albert Bartens KG, Berlin, 1998.
• Principles of Sugar Technology. Pieter Honig. Elsevier, 2013.