اهداف درس
آشنایی با مباحث کاربردی مورد نیاز دانشجویان علوم و صنایع غذایی در زمینه شیمی آلی و فراهم شدن مقدمات و بسترهای لازم برای دروسی که شیمی آلی پیش نیاز آنها می باشد
شرح درس:
شیمی آلی (organic chemistry) زیر مجموعهای از دانش شیمی است که دربارهی ترکیبات کربن یا مواد آلی سخن میگوید. شیمی آلی، زمینهای است که از دیدگاه تکنولوژی اهمیتی فوقالعاده دارد. به طور کلی می توان گفت شیمی آلی شیمی رنگ و دارو، کاغذ و مرکب، رنگینه ها و پلاستیکها ، بنزین و لاستیک چرخ است. شیمی آلی ، شیمی غذایی است که میخوریم و لباسی است که میپوشیم.
شیمی آلی از دیدگاه علوم پزشکی و شاخه های مرتبط با آن دارای اهمیت فراوانی می باشد که از جمله آن می توان به مطالعه روش های ممکن سنتز ترکیبات دارویی و همینطور مطالعه مولکول ها و ساختارهای شیمیایی پراهمیت زیستی اشاره کرد. بنابراین فهم عمیق این شاخه مهم و پرکاربرد از شیمی به منظور درک عمیق تر مباحث تخصصی ارائه شده در دروس آینده دانشجویان گرایش های مختلف علوم پزشکی حائز اهمیت و ضروری می باشد.
سرفصل های هر جلسه
جلسه اول: مقدمه، ساختار و خواص
ساختار ترکیبات آلی و انواع پیوند های شیمیایی و خصوصیات فیزیکی ساختارهای مختلف را بداند.
جلسه دوم: آلکان ها
طبقه بندی آلکان ها، نامگذاری، خواص فیزیکی و منابع صنعتی آلکتن ها را بداند.
جلسه سوم: واکنش های آلکان ها
واکنش های مربوط به آلکان ها را بداند
جلسه چهارم: سیکلوآلکان ها
نامگذاری و روش های سنتز آنها را بداند
جلسه پنجم: استریوشیمی
انواع ایزومرهای فضایی و مراکز کایرال در شناسایی انانتیومرها و دیاسترومرها را بداند .
جلسه ششم: آلکیل هالیدها
نام گذاری، و چگونگی سنتز آلکیل هالیدها را بداند .
جلسه هفتم: واکنش های آلکیل هالیدها
انواع واکنش های نوکلئوفیلی مربوط به آلکیل هالیدها را بداند.
جلسه هشتم: الکل ها
ساختار، نامگذاری، ویژگی فیزیکی و چگونگی سنتز الکل ها را بداند .
جلسه نهم: اترها
ساختار، نامگذاری، ویژگی فیزیکی و چگونگی سنتز اترها را بداند .
جلسه دهم: انواع پیوندها و تاثیر حلال
انواع نیروهای بین مولکولی و انواع حلال ها را بداند .
جلسه یازدهم: میانترم
میانترم
جلسه دوازدهم: آلکن ها و واکنش های آنها
نامگذاری، خواص فیزیکی ، ایزومری و روش های تهیه آلکن ها و انواع واکنش های آلکن ها با ترکیبات دیگر نظیر هالوژن ها، آلکان ها و سایر الکتروفیل ها را بداند را بداند.
جلسه سیزدهم: واکنش های حذفی
واکنش های حذفی E1 و E2 را بداند
جلسه چهاردهم: آلکین ها
ساختار، نامگذاری، ویژگی های فیزیکی، انواع روش های تهیه و واکنش های آنها را بداند.
جلسه چهاردهم: آلدهیدها و کتون ها
ساختار، خواص فیزیکی و انواع واکنش های آنها را بداند.
جلسه پانزدهم: آمین ها
ساختار، نامگذاری و ویژگی های فیزیکی آمین ها را بداند.
جلسه شانزدهم: پلیمریزاسیون
واکنش های تهیه پلیمرها را بداند.
جلسه هفدهم: دی ان ها و رزونانس
ساختار، خواص فیزیکی و واکنش های آنها را بداند.
منابع
1- شیمی آلی فیلیپ اس .بیلی
2- شیمی آلی (جلد اول) موریسون و بوید
3- شیمی آلی (جلد اول) جان مک موری