اهداف درس
1)اصول کار در آزمایشگاه شیمی، شناخت تجهیزات و وسایل آزمایشگاهی
2) توانایی جداسازی و خالص سازی ترکیبات شیمیایی
3) اندازه گیری خصوصیات فیزیکی ترکیبات آلی
4) توانایی سنتز ترکیبات آلی
5)) توانایی تشخیص کیفی عناصر شیمیایی
6 توانایی شناسایی گروه های عاملی الکل، آلدهید و کتون
شرح درس:
آزمایشگاه شیمی آلی بخش عملی درس شیمی آلی است که به طور همزمان، در یک نیمسال تحصیلی با بخش نظری درس برای دانشجویان کارشناسی تغذیه ارائه می شود. در این بخش از درس دانشجویان ضمن آشنائی با تجهیزات آزمایشگاهی مهارت های لازم جهت استفاده از وسایل آزمایشگاهی و تکنیک های آزمایشگاهی را کسب می¬کنند. همچنین اصول علمی و مکانیسم واکنش های انجام شده در هر آزمایش توضیح داده می شود. همچنین نحوه گزارش نویسی از آزمایشات و تحلیل نتایج بدست آمده در این درس مورد توجه است.
سرفصل های هر جلسه
جلسه اول: آشنایی با وسایل آزمایشگاهی
کسب مهارت های لازم جهت استفاده از وسایل آزمایشگاهی
جلسه دوم: تقطیر ساده
بتواند انواع محلول های ناخالص را خالص کند
جلسه سوم: تقطیر با بخار آب
بتواند مایعات دارای شرایط قابل کشش با بخار آب را خالص سازی کند.
جلسه چهارم: نقطه ذوب
بتواند نقطه ذوب و انجماد ترکیبات را به دست آورد.
جلسه پنجم: تبلور مجدد
اصول رکریستاله کردن و خالص سازی جامدات را یاد بگیرد.
جلسه ششم: استخراج
اصول جداسازی ترکیبات مختلف دارای گروه های عاملی گوناگون را فرا بگیرد.
جلسه هفتم: سنتز آسپرین
با چگونگی سنتز یک نرکیب آلی دارویی و مکانیسم انجام آن آشنا شود.
جلسه هشتم: ایزومریزاسیون
آشنایی با ایزومری شدن ترکیبات و پایدارترین فرم های ساختارهای شیمیایی.
جلسه نهم: کروماتوگرافی
بتواند روند یک واکنش تا رسیدن به محصول مورد نظر را ردیابی کند.
جلسه دهم: شناسایی گروه عاملی کربونیل (آلدهیدها و کتونها)(جلسه اول)
بتواند گروه عاملی آلدهید از کتون را تشخیص دهد.
جلسه یازدهم: شناسایی گروه عاملی کربونیل (آلدهیدها و کتونها)(جلسه دوم)
بتواند گروه عاملی آلدهید از کتون را تشخیص دهد.
جلسه دوازدهم: شناسایی الکل ها (جلسه اول)
بتواند اواع الکل های نوع اول و دوم و سوم را از یکدیگر تشخیص دهد.
جلسه سیزدهم: شناسایی الکل ها (جلسه دوم)
بتواند اواع الکل های نوع اول و دوم و سوم را از یکدیگر تشخیص دهد.
جلسه چهاردهم: امتحان پایان ترم
امتحان پایان ترم
منابع
1- Elenor, N.Whitney .J. 2000. Nutrition for health and helth care,2 th ed
2- Mahan, L.K. AND Escatt-Stump, S .2020, Krause’s Food & The nutrition Care Process
3- Shils,M.E.,Olson J.A. and Shike M . 2018. Modern Nutrition in Health and Disease
4- Sue R.W,2000. basic nutrition and diet therapy,11 th ed. Mosby College Public.