معرفی ارشد تغذیه بالینی:
رشته تغذیه بالینی گرایشی از رشته علوم تغذیه است که هدف آن تنظیم رژیم های غذایی مناسب و مشاوره تغذیهای صحیح به بیماران بستری در بیمارستانها و کلینیکهای بیمارستانی میباشد.
چشم انداز:
انتظار میرود در ۱۰ سال آینده بتوان با تربیت تعداد کافی کارشناسان ارشد تغذیه بالینی، یک سیستم تغذیه بالینی و رژیم درمانی در سطح کشور ایجاد نمود که اولا به ارائه رژیم های غذایی مناسب و مشاوره تغذیه ای صحیح به بیماران اقدام نماید و ثانیا از طریق انجام پژوهشهای بکر و کاربردی به پیشرفت علم تغذیه بالینی و رژیم درمانی کمک نماید.
رسالت:
رسالت این رشته تربیت دانش آموختگان آگاه و توانمندی است که قادر به تنظیم رژیم غذایی مناسب برای بیماران، مشاوره تغذیه ای صحیح و نیز انجام پژوهش در زمینه تغذیه بالینی باشند.
ارزیابی و آنالیز وضعیت تغذیهای بیماران
تعیین رژیم های غذایی برای بیماران بستری در بیمارستان
ارائه مشاوره تغذیه ای صحیح به پزشک معالج بیماران و بیماران
آموزش تغذیه به بیماران بستری و سرپایی، مشارکت در آموزشهای رده های پایینتر و آموزش به افراد جامعه
مشارکت در پژوهشهای دانشگاهی، واحدها و مراکز تحقیقاتی و پژوهشهای ملی
نظارت فنی بر بخش خدمات غذایی بیمارستان
مشاوره تغذیهای در بیمارستانها به عنوان یکی از اعضای تیم درمان
جایگاه شغلی:
بیمارستانها، کلینیکها، مراکز آموزشی و پژوهشی
طول دوره و تعداد کل واحدهای درسی:
تعداد واحدهای درسی در این دوره ۳۲ واحد است که شامل ۲۸ واحد اختصاصی و ۴ واحد پایاننامه میباشد که به طور معمول در ۴ ترم توسط دانشگاه ارائه میگردد.
منابع ارشد تغذیه بالینی:
منابع پیشنهادی کنکور کارشناسی ارشد تغذیه بالینی | |
تغذیه اساسی و کاربردی | ۱- کتاب تغذیه مدرن در سلامت و بیماری (modern nutrition in Health and Disease) (جلد اول)، تالیف شیلز اولسون، شایک و راس، مترجمان مژگان مس چی و مجید حسن قمی، زیر نظر کیوان الچیان و احمدرضا درستی مطلق، انتشارات تیمورزاده، طبیب. ۲- کتاب مراقبتهای تغذیهای کراوس (Food and the nutrition care process)، تالیف سیلویااسکات استامپ، ال. کتلین ماهان و ریموند، مترجمان امیر عباس نژاد و نیره اسمعیل کابلی، انتشارات فرسار. ۳- کتاب تغذیه و رژیمهای غذایی (Human Nutrition and Dietetics )، تالیف J. S. Garrow, W. P. T. James, A. Ralph، انتشارات Churchill Livingstnoe. ۴- کتاب غذا، تغذیه و رژیم درمانی (Human Nutrition and Dietetics)، تالیف کتلین ماهان، مترجم رهام صادقی مکی، انتشارات تیمورزاده. ۵- کتاب اصول تغذیه کراوس، تالیف سیلویااسکات استامپ، ال. کتلین ماهان، مترجم گیتی ستوده، انتشارات رویان پژوه. ۶- کتاب تغذیه (تغذیه در دورانها + رژیم درمانی)، تالیف دکتر محسن محمدی، ویراستار دکتر محمد خلیلی، انتشارات خسروی. ۷- کتاب بانک آزمون تغذیه، تالیف دکتر میترا زراتی، نفیسه خاندوزی و هدی سادات زاهدی، انتشارات خسروی. ۸- کتاب تغذیه پرسشهای چهارگزینهای و پاسخنامه تشریحی، تالیف فاطمه السادات امیری، زیرنظر دکتر سید مسعود کیمیاگر، انتشارات دیباگران. ۹- کتاب تغذیه و رژیم درمانی، ترجمه و گردآوری منصور صابری، انتشارات کتاب میر. ۱۰- جزوه تغذیه اساسی و کاربردی دانشگاه علوم پزشکی تهران. ۱۱- جزوه تغذیه اساسی و کاربردی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی. ۱۲- جزوه تغذیه عمومی دانشگاه علوم پزشکی ایران. |
بیوشیمی | ۱- کتاب اصول بیوشیمی (Principles of Biochemistry) انسانی هارپر با بهرهگیری از کتابهای Devlin و Lehninger، تالیف حامد افتخاری، ناصر ملک نیا، انتشارات کتاب میر. ۲- کتاب درسنامه جامع بیوشیمی، خیرالله رفیعی و امیر ساسان توتونچی، انتشارات اندیشه رفیع. ۳- کتاب بیوشیمی عمومی (جلد ۱ و۲)، تالیف دکتر پرویز شهبازی و دکتر ناصر ملک نیا، انتشارات دانشگاه تهران. ۴- کتاب بیوشیمی، تالیف پانتهآ ایزدی و پروین پاسالار، انتشارت دیباگران تهران. ۵- کتاب اصول بیوشیمی لنینجر، تالیف آلبرت لنینگر، مایکل کاکس و دیویدلی نلسون، مترجم رضا محمدی، انتشارات آییژ. ۶- کتاب بیوشیمی استرایر (Strayer)، تالیف لوبرت استرایر، جرمی مارک برگ و جان تیمشکو، مترجمان علیرضا خوشدل و سالار بختیاری، زیر نظر پروین پاسالار، انتشارات اندیشه رفیع. ۷- کتاب مروری بر بیوشیمی، امیره نجات شکوهی و اصغر عینیزاده، انتشارات پنجاه و نه. ۸- جزوه بیوشیمی دانشگاه علوم پزشکی تهران. ۹- جزوه بیوشیمی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی. ۱۰- جزوه بیوشیمی دانشگاه علوم پزشکی ایران. |
فیزیولوژی | ۱- کتاب فیزیولوژی پزشکی گایتون، تالیف آرتور گایتون، مترجم محمد رخشان و احمدرضا نیاورانی، انتشارات سماط. ۲- کتاب فیزیولوژی پزشکی گانونگ، مترجمان رضا بدل زاده، کامران قاسمی و علی راستگار فرج زاده، انتشارات جهان ادیب، سینا طب. ۳- کتاب فیزیولوژی برن و لوی، تالیف فاطمه صفری، بروس کوپن و بروس استنتون، مترجمان علی راستگار فرجزاده، پرویز شهابی و سیمین نامور، زیر نظر سیدعلی حائری روحانی، انتشارات اندیشه رفیع. ۴ -کتاب فیزیولوژی، تالیف مینو پاک گوهر، مترجم نرگس تقی آبادی، انتشارات خسروی. ۵- کتاب فیزیولوژی پزشکی، تالیف آرتور گایتون و جان ادوارد هال، مترجم دکتر اصغر قاسمی و دکتر مسلم محمدی، انتشارات خسروی. ۶- کتاب درسنامه جامع فیزیولوژی، تالیف دکتر علی حائری روحانی، علی راستگار فرجزاده و کامران قاسمی، انتشارات اندیشه رفیع. ۷- کتاب فیزیولوژی، تالیف دکتر محمد محمدزاده و رویا قوچانیان، انتشارات سماط. ۸- کتاب فیزیولوژی (خلاصه درس، پرسشهای چهارگزینهای و پاسخنامه تشریحی)، تالیف کاوره رحیمی، ناظر علمی دکتر عباس ابویسانی، انتشارات دیباگران. ۹- جزوه فیزیولوژی دکتر حائری دانشگاه علوم پزشکی تهران. ۱۰- جزوه فیزیولوژی آقای دکتر حاجی زاده دانشگاه علوم پزشکی مازندران. ۱۱- جزوه فیزیولوژی دانشگاه علوم پزشکی ایران. ۱۲- جزوه فیزیولوژی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی. |
زبان | 1- Active Skills for Reading (1, 2, 3, 4, 5). Neil J. Anderson, Thompson publication 2- Interaction: Reading . Hartman, P, Kirn, McGraw-Hill publication 3- English for the Students of Medicine.Compilation : Mahmoodreza Atai,Maasume Atai,Leyla Shoja,Maasume Kafshgarsouteh,Mandana Zolghadari – Samt publication 4-Academic Encounters: Reading, Study Skills and Writing . Bernard Seal. Cambridge University publication 5- Improving Reading Skills.Compilation : D.r Shokrpour,D.r Mehbudi – Jungle publication 6- Developing Reading Skills. Markstein, L. and Hirasawa, L. Cambridge university. |
ضرایب دروس کارشناسی ارشد تغذیه بالینی:
دروس امتحانی | ضریب |
تغذیه | 4 |
بیوشیمی | 2 |
فیزیولوژی | 2 |
زبان | 2 |