معرفی رشته پرستاری
رشته پرستاری یکی از محبوبترین رشتههای تحصیلی در گروه تجربی است که از زیر شاخه های رشتههای پیراپزشکی محسوب میشود و اکثر داوطلبان خانم علاقه دارند این رشته را انتخاب میکنند. بازار کار خوب این رشته موجب شده فارغالتحصیلان این رشته به راحتی شغل مناسبی داشته باشند و از درآمد بالایی نیز برخوردار شوند. افرادی که به عنوان پرستار مشغول به فعالیت هستند باید مدرک معتبر دانشگاهی داشته باشند. فردی که به عنوان پرستار فعالیت میکند وظیفه مراقبت از بیماران را بر عهده دارد. اما این تنها وظیفه یک پرستار نیست. پرستاران در کنار پزشکان در بیمارستانها فعالیت میکنند و وظایف زیادی به عهده دارند.
خصوصیات و ویژگیهای لازم برای پرستاری
اگر رشته پرستاری را به عنوان رشته تحصیلی خود انتخاب کرده اید باید به این نکته توجه داشته باشید که برای موفقیت در این رشته (به دلیل ارتباط با بیماران) داشتن ویژگی های زیر در شما ضروری است:
- توانایی ذهنی و جسمی مناسب
- داشتن توان جسمی و روحی بالا در شیفتهای متعدد و خستگیهای مفرط
- صبر و همدردی و حس دلسوزی، احترام و داشتن برخورد مناسب با بیماران
- حفظ آرامش در شرایط بحرانی
- علاقه و تمایل قلبی برای کمک به دیگران
- اخلاق پرستاری و ارتباط حرفه ای
پرستار چه وظایفی دارد؟
اولین و مهمترین وظیفه یک پرستار ارزیابی سریع بیمار در وضعیت بحرانی و آسیب دیده است. پرستار باید شرایط بیمار را به خوبی تشخیص دهد و با توجه به آن اقداماتی انجام دهد. از طرفی دیگر پرستار باید ارتباط خوبی با بیمار برقرار کند تا بیمار بدون استرس در محیط بیمارستان حضور داشته باشد. یکی دیگر از وظایف پرستاران در محیطهای پزشکی و بیمارستان، بررسی دقیق پرونده پزشکی بیمار است. شما میتوانید در قسمت زیر با مهمترین وظایف یک پرستار بیشتر آشنا شوید:
- بررسی مشخصات پرونده بیمار و ارائه گزارش
- بررسی وضعیت بیمار مانند بررسی دمای بدن، فشار خون و …
- کمک به پزشکان و سایر اعضای تیم پزشکی
- دارو دادن به بیمار با تجویز و اجازه پزشک
- تزریقات، تمیز کردن زخمها و پانسمان
- ارائه مشاوره و آموزش به بیماران
- بررسی علائم حیاتی و انجام آزمایشها
- بررسی و کنترل سطح هوشیاری
- گرفتن نمونه خون شریانی و سایر ترشحات بدن طبق نظر پزشک
- انجام اقدامات احیا قلبی و ریوی (CPR)
- راهنمایی و انتقال بیماران به اورژانس در صورت نیاز به بستری
- اطمینان از عملکرد صحیح وسایل و تجهیزات اتاق CPR
- اندازهگیری قند خون مددجو با استفاده از دستگاه گلکومتر
- هماهنگی با واحدهای مختلف جهت انجام اقدامات کلینیکی و پاراکلینیکی
- دادن داروهای لازم بر طبق دستور پزشک
- سم زدایی فوری بر حسب نوع مسمومیت و …
مقاطع تحصیلی رشته:
مقطع کارشناسی ارشد
طول دوران تحصیلی رشته کارشناسی ارشد 2 سال است. داوطلبان باید در این مدت زمان میتوانند 26 واحد درسی را در هر یک از گرایشهای زیر بگذرانند.
پرستاری اورژانس ،رشته علوم بهداشتی در تغذیه ،رشته مهندسی پزشکی (زیست مواد) ،رشته روان پرستاری ،اتاق عمل ،رشته پرستاری داخلی – جراحی ،سم شناسی ،ژورنالیسم پزشکی ،رشته آمار زیستی ،رشته پرستاری کودکان ،رشته ارزیابی فناوری سلامت ،مدیریت توانبخشی ،تکنولوژی آموزشی در علوم پزشکی ، مدیریت پرستاری ، رشته آموزش بهداشت ، رشته تکنولوژی گردش خون ، برنامهریزی یادگیری الکترونیکی در علوم پزشکی ، اکولوژی انسانی ،پرستاری توانبخشی ،رشته اپیدمیولوژی ، تاریخ علوم پزشکی ، رشته علوم تشریحی ،رشته اقتصاد بهداشت ،رشته پرستاری مراقبتهای ویژه نوزادان ،رشته کتابداری و اطلاعرسانی پزشکی ،رشته زیست فناوری پزشکی ،رشته پرستاری سالمندی ،رشتهنانوتکنولوژی پزشکی،رشته ارگونومی ،آموزش پزشکی ،رشته مهندسی پزشکی (بیوالکتریک) ،رشته پرستاری نظامی ،رشته فناوری اطلاعات سلامت ، رشته پرستاری مراقبتهای ویژه ،رشته فیزیولوژی ،رشته مدیریت خدمات بهداشتی درمانی ،رشته انفورماتیک پزشکی ،رشته پرستاری سلامت جامعه ،رشته رفاه اجتماعی ،رشته سلامت سالمندی
مقطع دکتری
رشته پرستاری در مقطع دکترا نیز گرایشهایی دارد و داوطلبان به راحتی میتوانند در این رشته و در این مقطع تحصیل کنند. دکترای پرستاری شامل 45 واحد درسی است و داوطلبان در مدت زمان 4 سال باید این دروس را مطالعه کنند. بنابراین مدت زمان تحصیل رشته پرستاری در مقطع دکتری 4 سال است. داوطلبان باید در این دوره 19 واحد دروس تخصصی، 6 واحد دروس اختیاری و 20 واحد پایان نامه را مطالعه کنند. گرایشهای دکتری رشته پرستاری به صورت زیر هستند:
- سلامت و رفاه اجتماعی
- اپیدمیولوژی
- مددکاری اجتماعی
- گفتار درمانی
- بیولوژی تولید مثل
- بهداشت باروری
- سالمند شناسی
- فیزیولوژی
- انفورماتیک پزشکی
- سلامت در بلایا و فوریتها
آیا رشته پرستاری دارای طرح انسانی وزارت بهداشت است؟
بله رشته پرستاری هم مانند بسیاری دیگر از رشته های دیگر وزرات بهداشت مانند اتاق عمل، هوشبری، مامایی، گفتاردرمانی، فیزیوتراپی، بهداشت عمومی، علوم تغذیه و… دارای طرح اجباری است به این معنی که فارغالتحصیلاناین رشته ها پس از اتمام رشته تحصیلی خود باید 2 سال در مناطق محروم فعالیت کنند. فارغالتحصیلان رشته پرستاری باید در یک مدت زمان 2 ساله طرح اجباری خود را سپری کنند. البته به این نکته توجه داشته باشید که افرادی که طرح اجباری را سپری میکنند به صورت منظم حقوقی را نیز به صورت ماهانه دریافت میکنند.
مهم ترین دروس رشته پرستاری چیست؟
در این رشته علاوه بر گذراندن دروس پایه مانند میکروب شناسی، آناتومی،فیزیولوژی، اصول ایپدمیولوژی، داروشناسی و … دروس پرستاری بزرگسالان / سالمندان ، پرستاری بهداشت مادر و نوزاد، پرستاری بهداشت روان،پرستاری سلامت فرد و جامعه، پرستاری بیماری های روان، پرستاری بیماریهای کودکان و… گذارنده میشود.
چیدمان ترمی(لیست کامل دروس) رشته پرستاری را اینجا میتوانید مشاهده کنید.
بازار کار رشته پرستاری به چه صورت است؟
بازارکار این رشته در ایران و خارج از کشور بسیار خوب است زیرا پرستاران به جز بیمارستان ها در درمانگاه ها، مراکز درمانی، مراکز نگهداری سالمندان و کودکان دولتی و خصوصی، اتاق عمل، ادارات و سازمان های پرستاری و به عنوان مربی در دانشکده ها مشغول به فعالیت شوند. شرایط کاری و محیط کار بخش به بخش متفاوت است.مثلا شرایط کاری یک پرستار دربخش اورژانس با بخش اطفال بیمارستان متفاوت خواهد بود.
حقوق پرستار چقدر است؟
حقوق دریافتی یک پرستار به موارد مختلفی از جمله محل استخدام، موقعیت جغرافیایی، پستهای بیمارستانی و ساعات شغلی که شخص در بیمارستان مشغول به کار است بستگی دارد. افرادی که به تازگی پرستار شده اند پس از کسب تجربه و میزان اضافه کاری، داشتن مدرک و سطح شغلی بالاتر نسبت به سایرین حقوق بیشتری دریافت خواهند نمود.
مزایا و معایب رشته پرستاری چیست؟
از مزایای این رشته میتوان به بازار کار مناسب، حقوق مناسب و مدت زمان کم تحصیلی اشاره کرد. داوطلبان این رشته تنها در یک مدت زمان 4 ساله میتوانند مدرک کارشناسی خود را دریافت کرده و سپس مشغول به فعالیت شوند. پرستاران نیاز ندارند تا 8 سال صبر کنند تا اجازه فعالیت داشته باشند. یکی دیگر از مزایای این رشته تحصیلی جایگاه مناسب پرستاران در جامعه است. پرستاران معمولا همراه با پزشکان و متخصصان فعالیت میکنند و همین موضوع نیز جایگاه اجتماعی آنها را افزایش داده است. داوطلبان گروه تجربی برای قبولی در رشته پرستاری رقابت چندانی ندارند. رشته پرستاری رشته محبوب و پرطرفداری است. اما مانند رشتههای پزشکی و دندانپزشکی رقابت بالایی برای قبولی در کنکور سراسری ندارند. بنابراین داوطلبان با خیال راحت میتوانند دروس تخصصی را مطالعه کنند و در رشته پرستاری قبول شوند.
هر رشته تحصیلی دارای معایب و مزایای مختلف است. رشته پرستاری در کنار مزایای خود معایبی دارد که اگر داوطلبان با آگاهی این رشته را انتخاب کنند دلسرد و ناامید نخواهند شد. پرستاران به صورت مستقیم با بیمار در ارتباط هستند. این موضوع سختی کار پرستاران را افزایش داده است. پرستاران ساعات طولانی از زمان خود را صرف مراقبت و نگهداری از بیماران میکنند. بنابراین داوطلبانی که به سراغ این رشته تحصیلی میروند باید با این حقیقت آشنا باشند. پرستاران باید بتوانند کم خوابی و بی خوابی را رعایت کنند، زیرا در محیطهای بیمارستان و اورژانس فرصت کمی برای استراحت وجود دارد. بنابراین دومین مشکل این رشته تحصیلی استراحت کم است.
افرادی که به عنوان پرستار در بیمارستان یا مراکز درمانی فعالیت میکنند باید در شرایط بحرانی آرامش خود را حفظ کنند. این بدین معنی است که پرستاران باید در شرایط بحرانی و استرس زا بهترین عملکرد را داشته باشند، زیرا جان بیماران و سلامت آنها در دست پرستاران است. پرستاران به هیچ عنوان نباید خطاهای زیادی انجام دهند. برخی از خطاها ممکن است منجر به آسیب جسمی بیماران شوند. رشته پرستاری خطرپذیری بسیار بالایی دارد. به عنوان مثال در زمان بیماری کرونا بسیاری از پرستاران به صورت شبانهروزی در محیط بیمارستان حضور داشتند و با توجه به ریسک بالای این بیماری به افراد مختلف در بیمارستان کمک میکردند. همان طور که مطالعه میکنید رشته پرستاری در کنار مزایای خود معایبی نیز دارد. اما این موضوع موجب نمیشود که داوطلبان علاقه کمتری به این رشته داشته باشند.