اهداف درس
آشنایی با انرژی دریافتی و مصرفی و نحوه محاسبه آن
آشنایی با انواع کربوهیدرات و متابولیسم آن
آشنایی با انواع پروتئین و متابولیسم آن
آشنایی با انواع لیپیدها و متابولیسم آن
شرح درس:
درشت مغذی ها در مواد غذایی تامین کننده انرژی روزانه هر فرد است. تعیین میزان مصرف آن ها و آگاهی از نحوه متابولیسم آن ها در تنظیم کالری دریافتی اهمیت دارد. در پایان این درس انتظار می رود دانشجویان با انواع درشت مغذی ها آشنا شوند و انرژی لازم برای هر فرد را بر اساس درشت مغذی ها تعیین کنند.
سرفصل های هر جلسه
جلسه اول: آشنایی با اجزای تشکیل دهنده انرژی مصرفی و BMR
اجزای تشکیل دهنده انرژی مصرفی را شرح دهد
جلسه دوم: آشنایی با عوامل موثر بر BMR و TEF
نقش عوامل موثر بر انرژی متابولیک پایه را شرح دهد
گرمازایی ناشی از مصرف غذا و عوامل موثر بر آن را توضیح دهد
جلسه سوم: آشنایی با انرژی ناشی از فعالیت فیزیکی و عوامل موثر بر آن
انرژی ناشی از فعالیت و عوامل موثر بر آن را شرح دهد
روش های اندازه گیری انرژی مصرفی را توضیح دهد
جلسه چهارم: آشنایی با روش محاسبه انرژی فعالیت فیزیکی و انرزی ناشی از مصرف غذاها
روش های اندازه گیری انرژی فعالیت فزیکی را بیان کند
انرژی مصرفی غذاها را براساس درشت مغذی ها محاسبه کند
جلسه پنجم: آشنایی با انواع کربوهیدرات ها، مونوساکاریدها، پلی ساکارید های مهم در تغذیه انسان
انواع کربوهیدرات را توضیح دهد
جلسه ششم: نمایه گلایسمی، بارگلایسمی و اهمیت آن در علم تغذیه
نمایه گلایسمی و بارگلایسمی را توضیح دهد و انواع مواد غذایی را با یکدیگر مقایسه کند
جلسه هفتم: آشنایی با فیبر و انواع آن و نقش آن در سلامت و اسید فیتیک
انواع فیبر های محلول و نامحلول را با ساختار توضیح دهد
جلسه هشتم: هضم و جذب و انتقال و متابولیسم کربوهیدرات ها
مسیر هضم و جذب و انتقال و متابولیسم کربوهیدرات ها را توضیح دهد
جلسه نهم: رفع اشکال و امتحان میان ترم
رفع اشکال و امتحان میان ترم
جلسه دهم: معرفی پروتئین، اسیدهای آمینه ضروری و غیر ضروری و ساختار پروتئین ها
ساختار پروتئین، اسیدهای آمینه ضروری و غیر ضروری را شرح دهد
جلسه یازدهم: تعادل نیتروژن و چگونگی تعیین نیاز بدن به پروتئین
روش های تعیین نیاز بدن به پروتئین را شرح دهد
جلسه دوازدهم: آشنایی با روش های تعیین کیفیت پروتئین و اسیدهای آمینه محدود کننده
روش های تعین کیفیت پروتئین و اسیدهای آمینه محدود کننده را توضیح دهد
جلسه سیزدهم: آشنایی با چربی ها و انواع لیپید ها، انواع اسیدهای چرب و مقادیر مورد نیاز آن
ساختار و تفاوت های چربی ها و انواع لیپید ها، را شرح دهد
انواع اسیدهای چرب و مقادیر مورد نیاز آن را توضیح دهد
جلسه چهاردهم: اسیدهای چرب امگا3 و عملکرد آن ها و ایکوزانوئیدها
ساختار اسیدهای چرب امگا3 و عملکرد آن ها و ایکوزانوئیدها را توضیح دهد
جلسه پانزدهم: اثرات رژیم بر پروفایل لیپیدی خون
اثرات اسیدهای چرب مختلف در رژیم غذایی برپروفایل لیپیدی خون شرح دهد
جلسه شانزدهم: آشنایی با هضم و جذب و متابولیسم چربی ها و اختلالات آن در بدن و رفع اشکال از لیپیدها
هضم و جذب و متابولیسم چربی ها و اختلالات آن در بدن را توضیح دهد
منابع
1. اصول تغذیه کراوس: جلد دوم، ترجمه دکتر فرزاد شیدفر
2. اصول تغذیه کراوس: جلد دوم، ترجمه دکتر نیاز محمد زاده 1397
3. تغذیه اساسی مدرن در سلامت و بیماری ها: ترجمه مصطفی نوروزی و رزا زاوشی1397 انتشارات رویان پژوه
4-Krause’s Food & The nutrition Care Process (2016)
5-Modern Nutrition in Health and Disease (2014). Catharine Ross, et al.