اهداف درس
اشنایی با مکانیسم ها و اصول کلی سیستم گوارش و سیستم های عصبی هورمونی دخیل در تغذیه انسان و آشنایی با اصول تغذیه از دیدگاه فیزیولوژیک
شرح درس:
این درس مبنای علمی و پایه را جهت یادگیری و درک بهتر دروس رژیم درمانی به عنوان کاربردی ترین دروس دوره کارشناسی علوم تغذیه، ارائه می دهد.
سرفصل های هر جلسه
جلسه اول: معرفی درس و ارائه طرح درس به دانشجویان - ساختار و عملکرد دستگاه گوارش
در این جلسه دانشجویان با آناتومی ، عملکرد ، حرکات، سیستم عصبی و جریان خون دستگاه گوارش، آشنا خواهند شد.
جلسه دوم: انتقال و مخلوط سازی غذا 1 – مکانیسم های بلع و جویدن
در این جلسه دانشجویان با مکانیسم بلع و جویدن در دهان و مکانیسم های هضم و تخلیه در معده، آشنا خواهند شد.
جلسه سوم: انتقال و مخلوط سازی غذا 2 -حرکات روده و مکانیسم دفع
در این جلسه دانشجویان با مکانیسم های انتقال و مخلوط سازی غذا در دستگاه گوارش، حرکات روده باریک و کولون و مکانیسم دفع، آشنا خواهند شد.
جلسه چهارم: اعمال ترشحی دستگاه گوارش 1 - اصول کلی ترشح، ترشحات بزاق و معده
در این جلسه دانشجویان با اصول کلی ترشح در دستگاه گوارش، انواع غدد گوارشی، مکانیسم ترشح غدد، ترشحات بزاق در دهان و ترشحات معده آشنا خواهند شد.
جلسه پنجم: اعمال ترشحی دستگاه گوارش 2- ترشحات صفرا ، روده باریک، پانکراس و کولون
در این جلسه دانشجویان با جنبه های فیزیولوژیک ترشحات ترشحات صفرا ، روده باریک، پانکراس و کولون، و مکانیسم های دخیل در آن آشنا خواهند شد.
جلسه ششم: تنظیم عصبی و هورمونی در دستگاه گوارش – آنزیم های دستگاه گوارش
در این جلسه دانشجویان با تنظیم عصبی دستگاه گوارش و نقش هورمون و انزیم ها در دستگاه گوارش آشنا خواهند شد. ارتباط بین اعصاب و هورمون ها با جنبه های مختلف تغذیه بررسی خواهد شد. هم چنین دانشجویان با کنترل فعالیت های سیستم گوارش توسط سیستم عصبی آشنا خواهند شد.
جلسه هفتم: مکانیسم های هضم و جذب در دستگاه گوارش 1
در این جلسه دانشجویان با جنبه های فیزیولوژیک هضم و جذب کربوهیدارت ها در دستگاه گوارش و عوامل موثر بر جذب کربوهیدارت آشنا خواهند شد.
جلسه هشتم: مکانیسم های هضم و جذب در دستگاه گوارش 2
در این جلسه دانشجویان با جنبه های فیزیولوژیک هضم و جذب چربی ها و پروتئین ها در دستگاه گوارش و عوامل موثر بر جذب کربوهیدارت آشنا خواهند شد
جلسه نهم: مکانیسم های هضم و جذب در دستگاه گوارش 3
در این جلسه دانشجویان با جنبه های فیزیولوژیک جذب در روده باریک و کولون و مکانیسم های دخیل در جذب آب و یون ها و مواد غذایی و هم چنین تشکیل مدفوع آشنا خواهند شد.
جلسه دهم: مکانیسم های هضم و جذب در دستگاه گوارش 4 و عملکرد فیزیولوژیک کبد در بدن
در این جلسه دانشجویان با فیزیولوژی جذب ریز مغذی ها شامل ویتامین ها و املاح و هم چنین عملکرد های فیزیولوژیک کبد آشنا خواهند شد.
جلسه یازدهم: تعادل غذایی و مکانیسم های تنظیم عصبی و هورمونی دریافت غذا
در این جلسه دانشجویان با تعادل غذایی و انرژی، عوامل تنظیم کننده دریافت غذا آشنا خواهند شد
جلسه دوازدهم: میان ترم
میان ترم
جلسه سیزدهم: مکانیسم های تنظیم کوتاه مدت و بلند مدت غذا و مکانیسم های سیری و گرسنگی
در این جلسه دانشجویان با مکانیسم های عصبی و هورمونی تنظیم کننده دریافت غذا (کوتاه مدت و بلند مدت) آشنا خواهند شد.
جلسه چهاردهم: جنبه های فیزیولوژیک چاقی و لاغری
در این جلسه دانشجویان با مکانیسم ها و عوامل موثر بر چاقی و هم چنین تعاریف کاشکسی و نیاز های تغذیه ای در آن شرایط آشنا خواهند شد.
جلسه پانزدهم: ارائه های گروهی
در این جلسه دانشجویان با اثرات محیطی و مرکزی موثر بر دریافت غذا آشنا خواهند شد. این جلسه به صورت تعاملی دانشجو و استاد برگزار خواهد شد.
جلسه شانزدهم: ارائه های گروهی
در این جلسه دانشجویان با اثرات استرس بر روی تغذیه و نقش تجربه هیا قبلی در کنترل دریافت غذا آشنا خواهند شد. این جلسه به صورت تعاملی دانشجو و استاد برگزار خواهد شد.
منابع
Biochemical, Physiological, and Molecular Aspects of Human Nutrition.
Guyton & Hall, Textbook of Medical Physiology.
Modern nutrition in health and disease.