اهداف درس
در پایان این درس دانشجو باید بتواند با اجزاء برنامه ها و خدمات تغذیه ای موجود در نظام مراقبت های بهداشتی کشورآشنا شده و نقش کارشناس تغذیه در این برنامه ها را تشریح نماید.
شرح درس:
با توجه به این که کارشناسان تغذیه به عنوان مدیر سطوح میانی در نظام مراقبت های بهداشتی انجام وظیفه می نمایند،
آشنایی آنها با PHC ، نوع خدمات و برنامه های تغذیه ای جاری در آن ضروری است.
سرفصل های هر جلسه
جلسه اول: تاریخچه و ساختار شبکه مراقبت های اولیه بهداشتی در جهان و ایران (کلیات خدمات بهداشتی با تأکید بر خدمات تغذیه ای)(1)
تاریخچه و ساختار شبکه مراقبت های اولیه بهداشتی در کلیات خدمات بهداشتی با تأکید بر خدمات تغذیه ای در ایران و جهان را بیان کند
جلسه دوم: تاریخچه و ساختار شبکه مراقبت های اولیه بهداشتی در جهان و ایران (کلیات خدمات بهداشتی با تأکید بر خدمات تغذیه ای)(2)
تاریخچه و ساختار شبکه مراقبت های اولیه بهداشتی در کلیات خدمات بهداشتی با تأکید بر خدمات تغذیه ای در ایران و جهان را بیان کند
جلسه سوم: برنامه های تغذیه ای جاری در نظام مراقبت های بهداشتی در ایران(1)
ارتباط تغذیه، عفونت و بهداشت را بداند
با ارتباط تغذیه با بهداشت روان آشنا شود
جلسه چهارم: برنامه های تغذیه ای جاری در نظام مراقبت های بهداشتی در ایران(2)
ارتباط تغذیه، عفونت و بهداشت را بداند.
با ارتباط تغذیه با بهداشت روان آشنا شود
جلسه پنجم: اجزاء تغذیه ای برنامه مراقبت کودکان )پیگیری رشد کودکان زیر 6 سال و کودکان دبستانی((1)
برنامه تغذیه ای مراقبت از کودکان را در شبکه مراقبت های اولیه بهداشتی شرح دهد
جلسه ششم: اجزاء تغذیه ای برنامه مراقبت مادران باردار(1)
برنامه تغذیه ای مراقبت از مادران باردار را در شبکه مراقبت های اولیه بهداشتی شرح دهد
جلسه هفتم: اجزاء تغذیه ای برنامه مراقبت مادران باردار(2)
برنامه تغذیه ای مراقبت از مادران باردار را در شبکه مراقبت های اولیه بهداشتی شرح دهد
جلسه هشتم: اجزاء تغذیه ای برنامه مراقبت شیرده
برنامه تغذیه ای مراقبت از مادران شیرده را در شبکه مراقبت های اولیه بهداشتی شرح دهد
جلسه نهم: برنامه پیشگیری فشارخون
برنامه کنترل و پیشگیری از فشار خون را در شبکه مراقبت های اولیه بهداشتی بداند
جلسه دهم: برنامه ترویج تغذیه با شیر مادر
برنامه ترویج با شیر مادر را در شبکه مراقبت های اولیه بهداشتی بداند
جلسه یازدهم: برنامه آهن یاری
برنامه آهن یاری را در شبکه مراقبت های اولیه بهداشتی بداند
جلسه دوازدهم: برنامه مبارزه با بیماری ناشی از کمبود ید
برنامه مبارزه با بیماری ناشی از کمبود ید را در شبکه مراقبت های اولیه بهداشتی توضیح دهد
جلسه سیزدهم: برنامه کنترل و پیشگیری بیماری های قلبی عروقی
برنامه کنترل و پیشگیری از بیماری های قلبی و عروقی را در شبکه مراقبت های اولیه بهداشتی بداند
جلسه چهاردهم: برنامه کنترل و پیشگیری سرطان
برنامه کنترل و پیشگیری از سرطان را در شبکه مراقبت های اولیه بهداشتی بداند
جلسه پانزدهم: برنامه کنترل و پیشگیری دیابت
برنامه کنترل و پیشگیری دیابت
جلسه شانزدهم: ارائه های گروهی
در این جلسه دانشجویان با اثرات استرس بر روی تغذیه و نقش تجربه هیا قبلی در کنترل دریافت غذا آشنا خواهند شد. این جلسه به صورت تعاملی دانشجو و استاد برگزار خواهد شد.
منابع
مجموعه مراقبت ها و خدمات تغذیه ای در برنامه تحول نظام سلامت در حوزه بهداشت ویژه مراقب سلامت،کارشناس تغذیه و پزشک
خدمات سلامت سطح اول ویژه استفاده در شهر، حاشیه شهر و مناطق روستایی
تاریخچه و ساختار شبکه مراقبت های اولیه بهداشتی در کلیات خدمات بهداشتی با تأکید بر خدمات تغذیه ای